Blandade grönsaker - kost för en vegan

Vad jag saknar mest efter att ha blivit vegan

Sedan några år tillbaka äter jag inte några som helst animaliska produkter. Inte mjölk, inte honung, inte fisk – och så klart inte kött. Jag åt faktiskt en hel del sådana produkter innan jag blev vegan – men ändå var inte övergången speciellt svår. Jag vande mig snabbt och märkte att jag mådde bra av min nya kost. Men trots den smidiga övergången så finns det såklart några produkter jag saknar. Några av dessa kommer jag presentera i det här inlägget.

Parmesanost

Först och främst: en god, vällagrad parmesanost. Hur gott är inte det? Jag saknar att kunna riva över lite (läs: mycket) parmesan på pastarätter, eller använda den för att förgylla risotton. Parmesan har en så intensiv och komplex smakbild att det tyvärr är svår att efterlikna. Men nyligen upptäckte jag ett fantastiskt alternativ, som ligger väldigt nära riktig parmesanost. Det rör sig om en vegansk parmesan som är baserad på näringsjäst. Näringsjäst (av varumärket Bjäst) har jag använt i min matlagning tidigare, och vet att det ger en ostliknande smak till maten. Tillsammans med lite salt och mixade nötter så skapar det ett riktigt gott alternativ till parmesan. Numera strör jag alltid över två-tre matskedar när jag gjort en smaskig pastarätt – precis som förr. Även om jag ibland fortfarande saknar en riktig parmesanost, så har den veganska ”parmesanen” absolut lindrat mitt sug.

Bacon

Okej bacon – kanske det köttigaste av köttiga livsmedel. Rökigt, fettigt och smakrikt. Det känns aningen klyschigt att bacon får representera köttsuget hos en (hyfsat nybliven) vegan, men så är fallet. Tidigare lagade jag ofta bacon i mitt lilla studentkök och fullkomligt älskade att något så simpelt kunde vara så gott. Precis som med parmesanosten så har jag såklart försök hitta substitut även till baconen. Jag brukar steka svamp ganska hårt tillsammans med vegansk ”liquid smoke” – vilket brukar komma ganska nära bacon i smak och konsistens.

Smör

När jag fortfarande åt animaliska produkter så stekte jag alltid i både smör och olja. Olja för att det tål höga temperaturer och smör för att det ger en så fantastiskt god smak. Smör är sista produkten i det här inlägget, och tyvärr även den produkt som jag inte har hittat något bra alternativ till. Det går såklart bra att bara steka i olja, men då går jag också miste om den goda, salta, knäckiga smaken som smör ger. Jag tar gärna emot tips på veganska substitut till smör, då det är något jag letat efter länge.

Det var det – ett kort inlägg med tre produkter jag som vegan kan sakna i min matlagning! Har du några tankar om inlägget får du gärna skicka iväg en kommentar så jag får ta del av dem. Om du gillar den här typen av inlägg så får du gärna skriva det också, så kanske det kommer fler liknande i framtiden. För att sammanfatta substituten som tagits upp i detta inlägg: näringsjäst kan tillsammans med salt och nötter ersätta parmesan, och ”liquid smoke” kan användas för att efterlikna baconsmaken. Ha en fortsatt trevlig vecka allesammans!