Brown ale

De senaste 20–30 åren har intresset för öl i allmänhet och öl som inte är lager i synnerhet ökat dramatiskt. Det har gett utrymme för den överjästa alen att komma tillbaka på marknaden och möta konsumenterna. Alen försvann från bryggeri runt om i Europa i samband med introduktionen av lagerölen som då var både billigare och enklare att framställa. Att ale kalls för överjäst beror på att under jäsningsprocessen så bildas ett tjock lager med jässkum längst upp i jäskarlet.

Färgen hos en brown ale varierar mellan en fyllig, mustig röd till en mörk brun nästan svart färg. Tydliga inslag av kaffe, knäck, choklad, torkade nötter, samt sirap är vanliga inslag och ger en väldigt kraftig och tydlig smak utan så mycket beskhet. I de amerikanska ölarna är det dock vanligt med mera humle, vilket ger en beskare smak. De amerikanska ölarna skiljer sig även med att de ofta har en högre alkoholprocent än de europeiska som ofta ligger runt 5%.

En brown ale passar alldeles utmärkt som matöl, den kraftiga smaken och den relativt låga beskheten går väldigt fint ihop med grillade och stekta rätter, gärna en tyngre köttbit med något fett tillbehör, en krämig potatisgratäng eller en bearnaisesås. Det klassiska svenska julbordet och en brown ale passar därmed som handen i handsken. De ölarna med en tydligare chokladsmak går dessutom väldigt fint att kombinera med en dessert, gärna en dessert med inslag av just choklad eller kola och bär.

Men oavsett om man dricker brown som den är eller till mat så passar ett porterglas bäst samt att serveringstemperaturen ska ligga mellan 810 grader.